dissabte, 23 de març del 2019

La bardissa i la figuera

DIUMENGE III DE QUARESMA

24 de març 2019

Els tres darrers diumenges de Quaresma tenen per eix central la conversió i la renovació de la vida dels batejats. El present se centra en la doble imatge de la bardissa i la figuera. Moisès, després de la teofania de la bardissa que cremava i del diàleg amb Déu, deixa el pasturatge i torna a Egipte. La seva vida canvia radicalment i es converteix en missatger i realitzador dels plans de Déu. La bardissa de la muntanya de l’Horeb canvia la vida de Moisès. El Senyor l’envià a tornar a recórrer el camí i tornar a Egipte amb la missió d’alliberar i rescatar el seu poble de les mans del faraó. Jesús, camí a Jerusalem, instrueix i alena els deixebles. Els ensenya a saber llegir els signes dels temps i els invita a canviar de vida, a convertir-se. El vinyater de la figuera que no dona fruit, prega i suplica l’amo un any més. Intentarà per tots els mitjans aconseguir que doni fruits saborosos. La figuera té un any més per produir figues, en cas contrari serà tallada de soca-rel, que ocupa un terreny sense donar fruit. Jesús exposa en l’evangeli uns casos amb l’eslògan final «si no us convertiu, tots acabareu igual». Qui no es converteixi serà exclòs de la salvació.

Per no ser exclòs de la salvació convé que meditem els textos bíblics que ens parlen de l’esperit de conversió. Examinem-nos, en aquest diumenge de Quaresma, sobre la nostra conversió personal i comunitària, que sense conversió no hi ha salvació:

  1. Convertir-se consisteix a trencar amb el pecat i recuperar la comunió amb Déu, l’Església i els germans.
  2. Convertir-se consisteix a tornar a la fidelitat de les promeses baptismals.
  3. Convertir-se consisteix a tornar a entrar en l’esfera de la divinitat.
  4. Convertir-se consisteix en renéixer de nou de l’aigua i de l’Esperit.
  5. Convertir-se consisteix en canviar radicalment de manera de viure.
  6. Convertir-se consisteix en reordenar la vida segons la santedat i la bondat de Déu.
  7. Convertir-se consisteix en col·laborar amb la gràcia en la vida quotidiana.
  8. Convertir-se no sols consisteix en complir pràctiques externes sinó en viure l’esperit de les benaurances i caminar amb Crist.
  9. Convertir-se no sols consisteix en corregir algun defecte, sinó en adquirir una constant capacitat de fer el bé.
  10. Convertir-se no sols consisteix en no faltar a la caritat sinó en estar disposat a construir amor fratern.

L’Església, en el temps de Quaresma, no es limita a la meditació o l’ascesi personal sinó que s’obre a horitzons nous de l’Evangeli. És un moment privilegiat per tornar a la divinitat i impulsar la retrobada amb les nostres arrels. La comunitat resa i dejuna per tornar a la divinitat amb sinceritat de veritat. La reentrada en l’esfera divina és convertir-se i tornar a renéixer de nou en l’aigua i en l’Esperit.

Quan algú s’acosta a la bardissa experimenta la proximitat de Déu i, a la vegada, es comprèn millor la missió encomanada pel Senyor. Ser figuera fecunda significa donar fruits de bones obres. No acostar-se a la bardissa és romandre en la llunyania i en l’esclavatge. No ser figuera fecunda és viure en l’esterilitat de la vida.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall