dissabte, 13 d’abril del 2019

Els Rams i la Passió, Déu parla

DIUMENGE DE RAMS

14 d’abril 2019

Seguint la tradició de les comunitats cristianes de Roma el Diumenge de Rams també acollim en la lectura de tota la Passió. Aquest any, en el cicle C, llegirem el relat que ens dona sant Lluc, que ressalta la grandesa humana de Jesús, amb molts detalls exclusius d’ell, com poden ser: la mirada misericordiosa a Pere quan l’ha negat, l’autoritat de Jesús davant del gran sacerdot, el silenci davant d’Herodes, la declaració d’innocència de Pilat, i –des de la creu– el perdó als botxins i al bon lladre. El fet que Jesús vagi amb les mans lliures en el camí del Calvari, perquè la creu la porta el Cirineu, li permet dedicar-se a la gent, i així pot atendre a les dones que ploren. Pel que fa als deixebles i seguidors, hi apareixen la traïció de Judes, les negacions de Pere (que re-nega), el Cirineu que acompanya, i els diàleg entre els dos lladres.

Com a pòrtic, acompanyen dos textos breus, però molts importants: el càntic del «Servent del Senyor» d’Isaïes (a la primera lectura) i l’himne de sant Pau als filipencs (a la segona lectura), on es subratlla l’abaixament de Crist fins a la Creu. Dos textos que convé rellegir-los a casa, i si pot ser en pregària. El primer és un text que els primers cristians van aplicar amb freqüència a Jesús perquè el que pateix el Servent recorda la passió del Fill de Déu. I l’himne de Pau intenta expressar el que és inefable, que Déu fet home pateixi l’escarni i la mort en creu, la més vergonyosa i terrible de les morts. És marcada l’oposició entre Déu i l’esclau, idea antitètica que recull fins a quin punt Déu és fa humil per a ser el més humil dels humils.

Així, en la Pasió, la figura de Jesús és presentada sobretot com la de l’innocent que no havent comès cap crim és ajusticiat com el pitjor dels criminals. Tots els personatges hostils, el sanedrí, Herodes i Pilat, conspiren per matar-lo mentre que Jesús es mostra tranquil i un home de pau, que atura els qui volen defensar-lo amb l’espasa i que accepta la voluntat de Déu, tot i els sofriments.

El Diumenge de Rams és el pòrtic de la Setmana Santa, que comença amb la litúrgia de la benedicció dels rams i palmes, en un ambient obert i amb una nombrosa participació dels infants que, des de la seva innocència, s’han unit a l’aclamació de Jesús que, com a rei de pau, entra a Jerusalem, ciutat de pau. Però les lectures ens fan anar més enllà de la inocència per començar a entrar en la profunditat en els fets de la Passió, de la voluntat, de la manera d’actuar de Déu. Del què realment busca mostrar-nos. És el moment en què veritablement parla Déu, el Pare.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall