dissabte, 24 de febrer del 2018

El Valor de la Frustació

Joan Ferrés Prats

Mauricio Papini és un neurobiòleg argentí que investiga amb ratolins de laboratori sobre la frustració i n’extreu conclusions per a l’experiència humana. Una de les conclusions a les que ha arribat té a veure amb el sentit que des de la fe cristiana donem als problemes del dolor, del patiment, de la pèrdua.

Papini ha descobert que l’experiència de la frustració és útil als ratolins i als mamífers perquè aprenguin a adaptar-se als entrebancs que els depara la vida, als sentiments de pèrdua, a les situacions de dolor a les que tot ésser viu s’ha d’enfrontar. És gràcies a les experiències de frustració que desenvolupen unes actituds de superació.


Papini va col·locar a les gàbies dels ratolins un ansiolític antidepressiu addictiu. D’entrada els ratolins ni el provaven. Però quan se’ls sotmetia a una situació de frustració (per exemple, els donava reiteradament aigua amb sacarina i de sobte els en deixava de donar), començaven a prendre l’ansiolític àvidament per compensar la frustració. Passat un temps, però, deixaven de prendre’n i començaven a sobreposar-se, a superar l’adversitat sense ajuts externs.

El científic conclou que els ratolins i els mamífers sotmesos a situacions de dolor i frustració es poden acabar sobreposant a l’adversitat, poden aprendre a suportar el dolor, poden crear mecanismes de resiliència, de superació. Desenvolupen la capacitat de convertir les adversitats no en un motiu d’autodestrucció, sinó en una oportunitat per al creixement, per a l’enfortiment, per a la millora.


Fins i tot l’estudi del comportament animal ens pot ajudar, doncs, en aquest temps de Quaresma, a comprendre el valor evangèlic del dolor. Ens recorda el valor de la creu, entesa com una oportunitat per al creixement, assumint la voluntat del Pare.
Joan Ferrés Prats

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall