divendres, 23 de març del 2018

Les Ostres i la resilència

Joan Ferrés Prats

La resiliència és la capacitat que tenen algunes persones per fer front a les adversitats de manera que no només no les destrueixin, sinó que les transformin, les facin més fortes i més útils. És un concepte molt vinculat a l'esperit de l'Evangeli, i encara més al que comporta la Setmana Santa.

Per a explicar el sentit del concepte de la resiliència, els experts utilitzen, entre altres recursos, una metàfora que té molta força i que connecta directament amb l'Evangeli: la metàfora de les ostres. El comportament de la persona resilient és semblant al procés de creació d'una perla dins d'una ostra. Quan un granet de sorra penetra a l'interior d'una ostra i l'agredeix, l'ostra segrega nèctar per defensar-se i, com a conseqüència, es crea una perla.


Curiosament, doncs, perquè es produeixi una perla cal que hi hagi una adversitat, una agressió, una situació de dolor. Però també cal la capacitat de segregar nèctar, és a dir, de reaccionar a l'adversitat i al dolor de manera constructiva.

Davant d'una adversitat, les persones que es comporten d'una manera resilient mai no es fan les clàssiques preguntes: "Per què jo?" “Per què m’ha tocat a mi?” "Per què m'havia de passar precisament a mi?".

Les persones resilients consideren que no són preguntes adequades perquè són estèrils, perquè no tenen resposta, ni tan sols des de la fe. Val més la pena fer-se preguntes que siguin fecundes. Per exemple: Aquesta adversitat pot ser una oportunitat? En puc treure algun profit?

La resiliència, com la fe, no estalvien el dolor, no ens eviten el patiment. Com a persones creients i resilients patim, toquem fons, però creiem que a la vida la darrera paraula no la tenen ni el dolor ni la mort. Estem convençuts que, si sabem segregar nèctar, l'adversitat pot ser una oportunitat per crear una perla.

Joan Ferrés Prats

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall