dimarts, 12 de juny del 2018

Gènesi 2

(Llegim la Bíblia)

L’escriptor Yahvista continua el seu llibre del GENESI reprenent la seva peculiar pregunta: per què pequen els éssers humans? com va entrar el pecat al món? Respon a ella en la història de la caiguda.

El Jardí de l'Edèn, segons Cranach
El mal es dirigeix a l'home en forma de serp. En les antigues cultures, serps i dracs són imatges de la destrucció, encara que també de la sanació (serp d'Esculapi), Pel Yahvista la serp vol simbolitzar la «temptació» a la qual es veu sotmès l'ésser humà. No diu res més; deixa sense aclarir el profund misteri del mal. El que queda clar és que l'home s'aparta del seu Creador, a qui ho deu tot. Adam i Eva van perdre la seva innocència (Gn 3,7) i es van amagar de Déu (v. 8). S'evidencien com a mestres de l'autojustificació. Eva responsabilitza la serp, és a dir, al «medi ambient» (v. 13), mentre que Adam tira la culpa a Eva i fins i tot a Déu (v. 12). L'escena del relat de la caiguda s'ha repetit infinitat de vegades fins als nostres dies. 

El terme hebreu Adam significa «home». En conseqüència, aquest antic relat pretén descriure la història de l'ésser humà com a tal.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall