dissabte, 25 de març del 2017

Crist, llum del món

diumenge IV de Quaresma

26 març 2017

La guarició del cec de naixement se’ns ofereix com una catequesi amb la qual ens endinsem en el misteri de Crist, llum del món, i en el misteri del baptisme cristià, en què els catecúmens són il·luminats per Crist, i amb ell –Pasqua– passen de la condició d’esclaus a la llibertat de fills de Déu. Es tracta d’una catequesi sobre Crist –respon a la pregunta: ¿qui és Jesús de Natzaret?– que és, alhora, una catequesi sagramental –respon a la pregunta: ¿què passa en la celebració dels sagraments pasquals?–.

La curacion del ciego El Greco Dresde
La guarició de la ceguesa no és presentada com un miracle del qual un cec n’és el beneficiari, sinó com un signe que es dóna al cec perquè arribi a veure en Jesús de Natzaret l’Enviat de Déu: la guarició de la ceguesa és un signe perquè el cec cregui!

La incapacitat d’aquell home per veure la llum del dia representa la incapacitat de tot home per veure la llum de Déu que és Crist Jesús: ¡tots som aquell cec! Les diferències entre uns i altres no les estableix la ceguesa patida sinó la consciència que se’n té, ja que uns saben i reconeixen que no hi veuen mentre que altres, tot i ser cecs, diuen que hi veuen. 

En la trobada de Jesús de Natzaret amb el cec de naixement, i en el camí que el cec recorre fins a la confessió de fe en el Fill de l’home, hi ha representada la trobada de Crist amb tots els cecs i el camí que tots recorrem cap a la llum de Déu que ve a il·luminar-nos. La guarició del cec és l’explicació concreta de la revelació que Jesús havia fet en dir: «Jo hede treballar fent les obres del qui m’ha enviat... Mentre sóc en el món sóc la llum del món». Guarint el cec –guarint la nostra ceguesa–, Jesús realitza l’obra de Déu i es manifesta com a llum del món.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall