dissabte, 16 de juliol del 2016

L'Art d'Escoltar


5 coses que NO FAN els qui dominen l’art de saber escoltar

  1. No jutgen, critiquen o fan valoracions.
  2. No es distreuen, mantenen l’atenció en l’altra persona, els seus gestos, el què diu. (No observen el rellotge o el mòbil, etc.).
  3. No ofereixen consells o ajuda si no se’ls hi demana.
  4. No interrompen per explicar la seva pròpia història. 
  5. No rebutgen els sentiments de l’altra persona (Eviten dir “no passa res”, “no et preocupis”).
Olaf Meyer
Imatge d'Olaf Meyer

5 coses que FAN els qui dominen l’art de saber escoltar




  1. Donen a entendre al seu interlocutor que escolten mitjançant la seva comunicació verbal (ahh, sí?, ja veig, què bé,…) i no verbal (contacte visual, gestos, to de veu…).
  2. Mostren una actitud empàtica: “entenc com et sents”, “noto com..” Li expressa que es posa en el seu lloc i comprèn els seus sentiments.
  3. Parafrasegen: Expressen amb altres paraules el que han escoltat. Els permet saber si han entès bé a l’altra persona, amb frases tipus “llavors segons el que m’acabes de dir, enfront d’aquesta situació et sents…”
  4. Resumeixen: “si t’he entès bé, llavors …. És així?"
  5. Estan presents conscientment, en silenci. Saben detectar en quins moments senzillament han d’escoltar profundament en silenci, perquè l’altra persona s’expressi lliurement. En moltes ocasions, qui parla únicament necessita verbalitzar / exterioritzar el que el preocupa o inquieta i que l’escoltin. I només això, la majoria de les vegades és transformador.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall