divendres, 1 d’abril del 2016

Sobre la Migració a Europa

Càritas Vilanova i Fem Pous s’adhereixen a una “Moció de Rebuig a l’acord entre La Unió Europea i l'estat de Turquia i de suport a la Població Migrant i Refugiada” promocionada per diverses entitats socials de la ciutat.


MOCIÓ DE REBUIG A L’ACORD ENTRE LA UNIÓ EUROPEA I L'ESTAT DE TURQUIA I DE SUPORT A LA POBLACIÓ MIGRANT I REFUGIADA



El passat 18 de març el Consell Europeu va prendre un acord que vulnera la legislació que protegeix les persones refugiades i posa en joc els drets humans.

La cimera entre els estats de la Unió Europea i Turquia, que va servir per tancar un acord entre les dues parts en el marc de la crisi humanitària que s’està vivint a les costes del  sud d’Europa, lluny de trobar una sortida que garanteixi el respecte dels drets humans i es compleixi amb l’obligació dels estats d’acollir les sol·licitants d’asil, la Unió Europea va acordar l’externalització de fronteres i la subcontractació d'aquestes responsabilitats a l’Estat turc a canvi de 3.000 milions d’euros addicionals a partir del 2018 – a banda dels ja assignats fins al 2017 –, la liberalització de visats i avançar en la negociació de l’adhesió de Turquia a la UE.

La solució que ha trobat Brussel·les per gestionar l’arribada de centenars de milers de persones que fugen de la guerra, de la misèria i d’altres tipus de persecucions és triple. Primer, evitar que trepitgin sòl europeu amb l’increment de les operacions de control de fronteres exteriors amb la participació militar de l’OTAN, segon, acordar l’expulsió a Turquia d’aquells que tot i així puguin arribar a les illes gregues jugant-se la vida a la Mediterrània, i tercer, bloquejar la ruta dels Balcans cap al nord d’Europa que el 2015 van utilitzar 900.000 persones.  

L’entesa que s’assoleix amb Turquia respon exclusivament a la utilització de les polítiques migratòries al servei d’una lògica securitària que arrasa amb els suposats valors fundacionals europeus de solidaritat i respecte als drets humans. L’execució del text aprovat impedeix a totes les persones que arribin de forma irregular a Grècia la possibilitat de sol·licitar l’asil a Europa quan no existeix una altra via que no sigui la irregularitat.

Un cop més veiem com la UE parteix d’una premissa falsa: blindar les fronteres d'Europa acabarà amb la crisi humanitària a la Mediterrània. Traslladar les persones refugiades i migrants a un estat tercer no és acabar amb la crisi humanitària, sinó expulsar-la de territori comunitari, i prioritzar les operacions de control i seguretat en lloc de les de salvament a les aigües frontereres. Si volem acabar amb el tràfic d’éssers humans i amb les morts a la Mediterrània, cal voluntat política garantint vies segures i legals: visats humanitaris, possibilitat de sol·licitar l’asil en ambaixades i consolats europeus en els països d’origen i trànsit, etc.

Les mesures adoptades són un despropòsit, una mostra més del paper vergonyós que tenen els estats i les institucions europees des de l’inici d’aquesta crisi que xoca frontalment amb l’obligat compliment de la Convenció de Ginebra i amb l’article 19.1 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE, segons el qual es prohibeixen explícitament les expulsions col·lectives.

Atès que des de l’AJUNTAMENT DE VILANOVA I LA GELTRÚ, ja es va aprovar una MOCIÓ DE SUPORT A L’ACOLLIDA DE POBLACIÓ REFUGIADA VÍCTIMA DELS CONFLICTES ARMATS A LA MEDITERRÀNIA i davant d'una Europa incapaç de donar una resposta adequada que garanteixi condicions dignes a totes les persones dins del territori propi comunitari, com veiem a Calais, a Ceuta i Melilla, a Dunkerque o a Idomeni, avui ens torna a tocar dir prou a nosaltres, al món local, a la societat civil organitzada, a les organitzacions no governamentals que treballem per la cooperació, la pau i la justícia social, i a la ciutadania en general de Vilanova i la Geltrú, ciutadanes i ciutadans d’aquesta Europa que ens fa vergonya.


Per tot això, el Ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb el suport de les entitats signants, es proposa l’adopció dels acords següents:
  • Mostrar el seu rebuig a l’acord assolit entre els i les caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea amb Turquia que contempla la devolució a Turquia de tots els migrants (incloses les persones demandants d’asil sirians i de qualsevol altra nacionalitat), que arribin a la Unió Europea.
  • Reiterar el seu compromís d’oferir el municipi com a territori d’acolliment i protecció. I instar al govern municipal a adaptar els plans d’acollida municipal a les necessitats especials de les persones sol·licitants d’asil per garantir la seva vida en família i la seva integració.
  • Instar al Congrés a exigir al Govern en funcions que bloquegi l'acord entre la Unió Europea i Turquia que permetrà tornar a territori turc als refugiats que han arribat a Grècia, que reclami que es garanteixin vies d'accés a la protecció internacional legals i segures en països d'origen i trànsit i que exigeixi que tota negociació en el Consell Europeu estigui subjecta al respecte dels drets humans i el Dret Internacional.
  • Exigir al govern espanyol en funcions que assumeixi la seva responsabilitat en l’acolliment de persones refugiades i possibiliti el seu asil.
  • Denunciar l’expulsió de les ONG que estan treballant en el salvament, l’acolliment i l’acompanyament de les persones refugiades que estan en ruta a Grècia.
  • Instar al govern de la Generalitat a assegurar el desplegament del Pla de Protecció Internacional a Catalunya, dotant-lo del pressupost adequat i suficient per a poder implementar les mesures concretes que en recull, que garanteixin una acollida estable i de qualitat.
  • Instar al govern municipal a donar i rebre suport i col·laborar amb les entitats locals per a constituir i dirigir una  xarxa d’entitats i a la ciutadania que treballin en l'acolliment, acompanyament i seguiment, establint un servei integral d’acolliment a les persones sol·licitants d’asil.
  • Demanar al govern municipal que defineixi els serveis i infraestructures que pot oferir el municipi en el seu conjunt i coordinar aquells necessaris per acollir les persones sol·licitants d’asil.
  • Treballar amb la ciutadania i les entitats de la ciutat en la sensibilització i el compromís de la població del municipi per garantir la integració de les persones refugiades, creant els vincles i la interacció necessària per prevenir el racisme i/o la discriminació, i promoure la cohesió social. 
  • Garantir polítiques municipals de cooperació al desenvolupament amb vocació transformadora.
  • Fer arribar aquest acord al Fons Català de Cooperació, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Generalitat de Catalunya, al Congres de Diputats, al Govern de l’Estat espanyol i al òrgan competent en matèria de persones refugiades de la Unió Europea.

Vilanova i la Geltrú, 29 de març de 2016



Associacions i entitats que signen i presenten aquesta moció:




Text basat en l’article L’acord UE-Turquia, una vergonya més d’Europa, de Stop Mare Mortum i en la declaració El Món Local en contra de l’acord entre la Unió Europea i l’Estat de Turquia del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall