divendres, 8 d’abril del 2016

El perillós síndrome del deu


Un article de Dolores Aleixandre sobre les dones i la responsabilitat


Científics de tot el món estudien amb interès un virus molt tòxic que, llevat d'excepcions, ataca només al gènere femení, i que presenta els següents símptomes:
  • Les dones afectades, en rebre alguna proposta que suposi exercici de qualsevol tipus de responsabilitat, experimenten en el seu interior una forta empenta de dalt a baix, equivalent al pes del volum de sensatesa desallotjat.
  • Les assalten llavors imatges distorsionades de si mateixes que, de no ser controlades, desemboquen en el típic balboteig entretallat "jonovalc, jonopuc, jonoensabré". Això els fa preferir el "model bonsai" d'una vida retallada i escanyolida en el seu test de sempre, fora de perill de qualsevol amenaça de fracàs o crítica.
  • Són víctimes d'una alarmant amnèsia que bloqueja el record de totes les incompetències, ineptitud i nyaps  amb que alguns homes han exercit abans aquestes mateixes responsabilitats. Aquesta nociva pèrdua de memòria els indueix a creure, erròniament, que per a exercir la responsabilitat que se'ls proposa necessiten ser UN DEU, oblidant que, al llarg de la història, i al costat dels qui van exercir els seus càrrecs de manera satisfactòria i fins i tot excel•lent, bastants altres han merescut la qualificació de quatre, sis, inclòs el menys dos.
Mentre no s'aconsegueixi una vacuna eficaç, l'OMS recomana a les dones que es donin suport enèrgicament unes a les altres i que, arribat el moment de proposar, escollir, preferir o votar, s'inclinin per donar-se oportunitats unes a les altres.

Allà on s'ha donat ja aquesta nova actitud, tot segueix transcorrent amb la normalitat de la vida mateixa, amb els seus encerts, temptejos, fracassos i recerques. Bé és veritat que en força ocasions s'observen notables avenços en fluïdesa de relacions, disminució de protagonisme, treball en equip i habilitats d'intel•ligència emocional.

Fins avui no s'han donat casos de dones que estiguin ara exercint responsabilitats reservades abans a homes i que s'hagin vist a si mateixes anteriorment com UN DEU. Diverses tesis doctorals en curs dins de l'Escola de Palo Alto (Califòrnia) continuen estudiant aquest fet sorprenent.

Caldrà mantenir atents als resultats de la investigació.


Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall