dimecres, 16 de novembre del 2016

Resum de l’Any Sant de la Misericòrdia al bisbat de Sant Feliu de Llobregat

CLOENDA ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA
Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
Catedral, 13 de novembre de 2016

Avui que acabem la celebració del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia a la nostra diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, fem el que ja ens deia el papa Francesc en la butlla “Misericordiae Vultus” per la qual convocava aquest Any Sant: “tinguem primer que res sentiments de gratitud i de reconeixement envers la Santíssima Trinitat per haver‐nos concedit un temps extraordinari de gràcia”. O com ens deia el nostre bisbe Agustí en la carta per la qual ens convocava a aquesta celebració d’avui: “Serà l’ocasió de fer memòria dels moments de gràcia que l’Esperit ens ha permès de viure al llarg de l’Any”.

Efectivament, des que es va obrir la Porta Santa en aquesta catedral el diumenge 13 de desembre de 2015, la nostra diòcesi ha viscut amb goig l’Any Sant. A més a més, ha coincidit amb el primer curs del Pla Pastoral Diocesà per al trienni 2015‐ 2018, que porta per títol general “Jo sóc el cep i vosaltres les sarments”; doncs en aquest primer curs el lema era “Manteniu‐vos en el meu amor”, i certament l’Any Sant ens ha permès experimentar aquest amor i aquesta misericòrdia.


Han estat moltes les parròquies, arxiprestats i grups que han organitzat pelegrinatges als llocs establerts per rebre el do de la indulgència jubilar: en aquesta mateixa església catedral, al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, o en altres esglésies i santuaris de les diòcesis germanes.

També les delegacions diocesanes han organitzat recessos, trobades i sessions de formació per reflexionar sobre el tema de la misericòrdia. Per tots els arxiprestats s’han organitzat conferències, estudis d’evangeli, grups de reflexió, per tal d’aprofundir en aquest concepte, tan present en la Sagrada Escriptura; i també sobre la manera d’esdevenir nosaltres “misericordiosos com el Pare” (d’acord amb el lema de l’Any Jubilar), especialment a través de la concreció que ens proposen les Obres de Misericòrdia, espirituals i corporals. En aquest àmbit, cal fer esment dels preveres i diaques del bisbat, que al llarg del curs passat vàrem tenir com a punt fort de la nostra formació pastoral i espiritual el tema del prevere com a testimoni i sagrament de la misericòrdia.

Un dels moments centrals per poder experimentar els fidels la misericòrdia del Pare és el sagrament del perdó. Per això en totes les parròquies i comunitats aquest any s’ha volgut potenciar la celebració d’aquest sagrament, que ve implícita en la gràcia del jubileu, tant en forma individual com comunitària. Des del bisbat es van oferir uns materials per a la celebració del sagrament del perdó amb textos i pregàries especialment pensats per a aquest Any Sant de la Misericòrdia, així com també una pauta per als grups que fessin l’experiència del pelegrinatge jubilar. Especialment durant la Quaresma, doncs, es van programar un bon nombre de celebracions comunitàries de la penitència, amb confessió i absolució individuals, força participades i viscudes.

Val la pena destacar el paper dels tres Missioners de la Misericòrdia designats al nostre bisbat: els pares Bernabé Dalmau, Ramon Oromí i Josep Roca. Ells van rebre l’encàrrec del papa Francesc i han estat efectivament portadors de la misericòrdia en conferències, trobades i celebracions a les quals se’ls ha convidat en diversos indrets de la diòcesi. Els agraïm també, de tot cor, el seu servei.

És impossible resumir tot el que s’ha fet durant aquest Any Sant, sobretot perquè en moltes ocasions no han estat actes o celebracions especials, sinó que tot el que es viu ja habitualment a les parròquies i comunitats, enguany tenia el color que li ha donat el Jubileu. Ens hi han ajudat les imatges del logo i el lema de l’Any Sant, com també l’emblemàtic quadre de Rembrandt del Pare misericordiós de la paràbola, presents en cartells, estampes i pancartes; o la pregària de l’Any Sant que hem resat tantes vegades. Igualment, la litúrgia de la Paraula de Déu, e especial l’evangeli segons sant Lluc que hem llegit aquest any, ens ha ajudat a aprofundir i a celebrar la misericòrdia de Déu, qui, com ha escrit el bisbe Agustí, “no deixa d’estimar‐nos i donar‐nos oportunitats de reconciliació de de creixement en l’amor”. 

En acabar la celebració del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, fem nostres les paraules del papa Francesc: “Encomanem la vida de l'Església, la humanitat sencera i l'immens cosmos a la Senyoria de Crist, esperant que difongui la seva misericòrdia com la rosada del matí per a una fecunda història, encara per construir amb el compromís de tots en el pròxim futur. Com desitjo que els anys per venir estiguin impregnats de misericòrdia per poder anar a l'encontre de cada persona portant la bondat i la tendresa de Déu! Que a tots, creients i llunyans, pugui arribar el bàlsam de la misericòrdia com a signe del Regne de Déu que ja és present enmig de nosaltres”.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall