divendres, 7 de juliol del 2017

Les neurones mirall


Joan Ferrés Prats

Als anys 90 uns científics de la Universitat de Parma van descobrir un tipus de neurones del cervell humà que són cabdals per entendre l’empatia, els aprenentatges per imitació i les nostres reaccions com a espectadors (cinema, teatre, televisió, videojocs). Les varen anomenar neurones mirall. Són neurones que s’activen tant quan es realitza una acció com quan s’observa que un altre la realitza. Es disparen, per exemple, tant quan una persona colpeja una pilota com quan veu que una altra la colpeja.


El nadó que somriu quan una persona el somriu ho fa gràcies a aquestes neurones. I gràcies a elles experimentem els mateixos sentiments que una persona a la que sentim com a propera. Quan patim amb el protagonista d’un film és gràcies a les neurones mirall. I quan veiem que uns personatges es besen, algunes de les cèl·lules que s’activen en el nostre cervell són les mateixes que s’activen quan nosaltres mateixos besem.
Són, doncs, les neurones responsables de l’empatia, però perquè funcionin cal que hi hagi una empatia prèvia. Ho prova el fet que no ens identifiquem amb el dolent de la pel·lícula, per exemple. I el fet que l’infant imita un somriure únicament si la persona que li somriu li cau bé; si no, es posa a plorar. És a dir, les neurones mirall potencien les relacions emocionals positives, però perquè s’activin cal que hi hagi una actitud emocional positiva prèvia.

El fenomen de les neurones mirall és fonamental per comprendre les experiències de fe. Déu ha volgut que la transmissió de la fe es faci a través de la paraula i de l’exemple de persones que ja són creients. Les neurones mirall hi juguen, doncs, un paper cabdal, perquè ens ajuden a sentir el mateix que aquelles persones que creuen profundament.
Però perquè l’exemple indueixi a la imitació cal que hi hagi una actitud emocional positiva prèvia, d’estimació o admiració envers la persona. Com Jesús, hem de saber empatitzar, sintonitzar, connectar amb els altres si volem que s’obrin a la fe.


Joan Ferrés Prats

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall