divendres, 4 de novembre del 2016

Educar en l'escolta


En les nostres celebracions, la Litúrgia de la Paraula suposa molts esforços. Són nombroses les sessions per a lectors. Són molts els esforços per a tenir megafonies en condicions. La gent més implicada en les comunitats fins i tot s’esforça a reflexionar en grup les lectures prèviament a la celebració, etc. Tot això convé mantenir-ho: sempre hi ha nous lectors, els aparells de megafonia s’han d’anar renovant, les comunitats van canviant...

Tanmateix constato, una vegada més, que per a una gran part de la comunitat no ha arribat encara el moment de l’escolta de la Paraula de Déu. Hi ha persones que presenten unes actituds que manifesten que no s’ha descobert que les lectures són proclamades per a ser escoltades i per a ser rebudes com a aliment. Però l’àmbit del repte que tenim d’educar en l’escolta va més enllà de l’àmbit pròpiament litúrgic. Si bé tenim el repte de fer descobrir que la Litúrgia de la Paraula és un regal que se’ns fa, penso que tenim un problema social al qual, des de l’àmbit pastoral i, concretament, litúrgic, podem respondre amb una contribució educativa.

Vivim en un context social en el qual escoltar els altres no és, precisament, el que molta gent es planteja. Vivim enmig de molt de soroll. Hi ha molt desengany pel que fa als discursos. No estem acostumats a tenir “mestres” a qui escoltar, de qui fiar-nos... I, si es tracta de la molt noble predisposició a acollir les persones necessitades, es pensa més en què hem d’oferir a nivell material que no pas a escoltar la persona suposadament acollida, deixant que s’expressi.

En aquest sentit, tot esforç pastoral per a educar en l’escolta pot ser una bona contribució a la vida social i a la convivència. Educar a l’escolta en qualsevol àmbit de la vida, perquè no tindria sentit que escoltéssim atentament les lectures de la missa i no vivíssim en actitud d’escolta als altres i a la vida. És precisament a través de les persones i els esdeveniments, il·luminats per l’Escriptura Santa, que Déu ens parla avui.

Josep Maria Romaguera

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall