divendres, 1 de juny del 2018

L'Eucaristia fa viu el nostre compromís de transformar el món

Em va agradar molt com Mn. Ramon Prat i Pons resumia en 3 punts la seva ponència sobre “el teu –el nostre- compromís transforma el món” en la IV Trobada de Càritas Catalunya celebrat a Lleida el passat dia 14 d’abril de 2018.

Ell demanava als voluntaris de Càritas, i avui ho podem demanar a tots els seguidors de Jesús, tres actituds interiors  que  es  corresponen  en  3  exercicis  del  nostre  cos,  a  tres  passos  necessaris per  viure  una  fe compromesa: Obrir els ulls, eixamplar el cor i moure les cames.

Crec  que  no  necessiten  gaires  explicacions: veure  què  passa  al  nostre entorn,  Eixamplar  el  cor  amb  la mirada de l’Evangeli, contemplant Jesús de Natzaret, el primer voluntari de Càritas que dóna la vida fins a la mort, i finalment “moure les cames”: posa’t en moviment, actua... Aquest triple moviment ens recorda molt els tres passos de quan mirem o revisem la nostra vida a la llum de l’Evangeli: veure, jutjar i actuar.

La  festa del Corpus tradicionalment va lligada amb el nostre compromís d’estimar els germans. La col·lecta que es fa té aquesta finalitat. El dia que fem memòria del lliurament de Crist no podem fer altra cosa  que  posar  en  acció  el  nostre  lliurament  als  germans d’una manera compromesa. 
Les  espècies eucarístiques, a les quals venerem i són motiu d’adoració, són l’expressió d’un lliurament: el cos entregat, la sang vessada. ¿Per què no aplicar les tres actituds de les quals hem parlat tot contemplant “el sant misteri del gloriosíssim Cos sagrat i de la Sang preciosa”? Provem de fer-ho: Obrim als ulls i contemplem el  Crist  entregat. És la plenitud d’un estil de fer que arrenca des del seu naixement, esdevingut entre palles de pessebre. Ha proclamat benaurats els petits i pobres, ha donat la mà als postrats, ha donat salut i consol, ha rentat els peus, ha vingut no a ser servit sinó a servir i donar la vida. Aquest és el Crist que ens ha robat el cor. Aquest és el Crist a qui adorem i servim.

Davant la seva presència eucarística, eixamplem el cor. Contemplem la tendresa de Déu: el mòbil de tot el que fa per a nosaltres és l’amor: “Déu ha estimat tant el món que li ha donat el seu Fill”. “Tal com el Pare m’estima, també jo us estimo a vosaltres. Manteniu-vos en el meu amor”. Per això podem tenir el cor eixamplat, ni que passem per dificultats i tribulacions, ni que passem els nostres deserts i Getsemanís, quan la nostra acció és difícil, quan manquen recursos... Amb llàgrimes als ulls podem cantar a l’Amor que ens enamora. Aquest és el nostre secret, el que és capaç de moure el món, de transformar-lo. 

D’aquí –de  la  fe  en  Jesús lliurat  per  nosaltres-arrenca  el  nostre  compromís  que  transforma  el  món. Aquesta transformació és l’acció de l’Esperit que ens “mou  les  cames”, i els braços i les mans i tot el nostre cos i esperit. Aquest moviment de tot el nostre ésser ens fa actius, generosos, ens fa ser voluntaris, ens fa ser persones amb cor, empreses amb cor, escoles amb cor... Ens fa visitar malalts, ens fa fer coses per als altres, ajudar Càritas amb el nostre suport econòmic...

Del  misteri  eucarístic  arrenca  el  nostre  compromís. I  anem  passant  de  fer  un  compromís  a esdevenir persones compromeses. Un compromís  que esdevé un imperatiu: “això us mano, que us estimeu els una als altres”. Un imperatiu que no és una càrrega feixuga: és tastar el Cel aquí a la terra.

Corpus 2018

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall