dissabte, 23 de juny del 2018

"S’ha de dir Joan"

EL NAIXEMENT DE SANT JOAN BAPTISTA

24 de juny 2018

Sant Joan és celebrat el dia del seu naixement, a diferència de la resta de sants la festa dels quals figura el  dia de la seva mort, quan nasqueren a la vida definitiva, la celestial. Amb tot, el Baptista destaca per la seva missió divina i per la seva santedat ja d’ençà del naixement. La solemnitat de sant Joan Baptista està en estreta relació amb el naixement de Crist, segons les paraules de l’àngel en el moment de l’encarnació del Fill de Déu: «La teva parenta, Elisabet, ha concebut un fill a la seva edat; ella que era tinguda per estèril ja es troba al sisè mes» (Lc 1,36). Per això, el dos naixements figuren en el calendari amb sis mesos de diferència, inscrits els dos en el mateix dia segons els sistema de datació romana, vuit dies abans del primer del mes següent. A més, els dos naixements coincideixen amb els solstici: el naixement de Jesús amb el d’hivern, quan comencen a augmentar les hores de llum, i el de sant Joan amb el d’estiu, quan disminueixen les hores de llum. Es fan així realitat, de manera simbòlica, les paraules del Baptista: «Ell ha de créixer, i jo he de minvar» (Jn 3,30). La llum de Joan disminueix perquè il·lumini el sol naixent que ve del cel (cf. Lc 1,78). Déu, en el seu pla salvífic suscità profetes que anunciaren la seva Paraula i guiaren el seu poble. Ell els escull ja d’abans que neixin. D’igual manera Joan Baptista fou escollit per a la seva missió ja des del si matern. Joan fou destinat per Déu, en primer lloc, per preparar el poble davant la immediata arribada del Messies, per això se l’anomena «el precursor».  

El papa Francesc diu que Joan té una triple vocació: la de preparar, la de discernir i la de fer-se petit. Un cristià no s’anuncia a si mateix, no es posa ell al centre, sinó que anuncia un altre, Jesús. Com Joan, el seguidor de Jesús sap destriar la veritat del que no ho és. I la fa i la diu, encara que això li porti problemes. I finalment, ser cristià vol dir fer-se petit perquè el Senyor creixi en el cor dels altres. Fer-se petit, disminuir, deixar de banda el nostre protagonisme i treballar i servir humilment i de cor.

Aquest deu ser el veritable secret de l’evangelització: portar cap a Jesús, mostrar Jesús. Preparar la seva vinguda, discernir el camí que ens mena cap a Ell, fer-nos petits i deixar que el Senyor teixeixi i condueixi la nostra vida amb la força del seu Esperit.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall