dissabte, 23 de desembre del 2017

Déu t’ha concedit el seu favor

DIUMENGE 4art D’ADVENT

24 desembre 2017

Déu entra al món a través de la humilitat d’una donzella, i s’abaixa fent-se home. La Història de la Salvació comença per la petitesa, per l’abaixament, per la humilitat. Avui acaba l’Advent i s’inicia ja, amagat al si de Maria, el misteri de Nadal, Déu amb nosaltres. Déu no es va buscar una estança reial per a néixer, sinó una caseta humil de Natzaret; Déu no es fixà en títols nobiliaris, sinó en una noia humil de poble.
I tot això esdevé mitjançant un diàleg entre el cel i la terra, entre un mitjancer celestial, Gabriel, l’àngel encarregat d’anunciar els grans misteris, i Maria, la donzella escollida d’entre totes les dones. 
De sobte, l’àngel penetra en l’estança i la saluda amb paraules sublims, i la noia, en sentir-les, s’esglaià:
«qui sóc jo perquè em diguis "plena de gràcia i el Senyor és amb tu”?
Qui sóc jo per sentir-me tan estimada de Déu?»


I, a semblança dels anuncis celestials a l’Antic Testament, l’àngel la cerciora i la conforta: «Certament, tu no ets pas res humanament, però Déu ha posat en tu la seva mirada, t’ha escollit i farà en tu tot allò que tenia predestinat de realitzar des de l’eternitat. Tu seràs la terra que acollirà el gra que ha de germinar. I el fill que naixerà de tu acomplirà les profecies fetes a David, serà el seu fill promès i s’anomenarà Fill de l’Altíssim. Heretarà el seu tron i serà rei per sempre».

Maria es fa col·laboradora del pla salvífic de Déu. No ho entén pas tot, no, però creu. Es llença en mans de Déu. I això és el que veurem reflectit al llarg de tot l’Evangeli. Així serà en sentir les paraules dels pastors; i en la pèrdua i trobada del Nen Jesús al temple i la seva resposta. En les paraules d’independència de Jesús a Canà respecte a la seva mare. En les paraules de ser “mares i germans” adreçades als qui guarden les seves paraules. I, sobretot, en la mort del seu Fill a la creu.
En totes aquestes escenes Maria era l’esclava del Senyor, i obeïa sense comprendre. Però a la fi va ser premiada amb l’experiència de la Resurrecció de Jesús i, finalment, amb la glorificació al costat del seu Fill al cel.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall