dijous, 9 de febrer del 2017

El món no necessita més menjar, necessita més gent compromesa

Extracte del Document Base de la Campanya de Mans Unides 2017

Aquest és el lema amb el qual treballarem aquest any i, amb ell, abordarem:
  • una collita de productes agrícoles com a aliments per a les persones, al marge de les xarxes de l'especulació, però oberta a un comerç just;
  • una producció agrícola respectuosa amb el medi ambient, que garanteixi el consum local;
  • un aprofitament integral de la producció agrícola, amb la reducció de les pèrdues d'aliments en la collita, l'emmagatzematge i el transport, que afecten sobretot als països en desenvolupament; i el control del desaprofitament d'aliments, amb un millor etiquetatge, distribució i pautes de consum, especialment als països desenvolupats.

A l'escàndol de la fam i de la producció insostenible s'uneix un altre no menys greu: cada any, es tira o malgasta un terç dels aliments que es produeixen. Segons la FAO, uns 1.300 milions de tones de menjar a tot el món. Les regions on es produeix un major balafiament alimentari són Amèrica del Nord i Europa. On menys menjar es tira a les escombraries és a Àfrica Subsahariana, uns 6 kg per consumidor i any; a Europa, uns 95 kg; a Espanya són uns 60 kg. Tots tenim part en aquesta injustícia: mentre uns no tenen per menjar, uns altres tirem el menjar.


Des de Mans Unides, convidem a comprometre'ns amb un aprofitament integral de la producció d'aliments, evitant el balafiament. Denunciarem les causes estructurals de la producció agrícola insostenible, sobretot les relacionades amb el nostre consumisme. 

Si tots fóssim més responsables, no malgastant el menjar, recolzant als agricultors familiars en la seva lluita pel seu dret a l'alimentació basat en una producció sostenible; i fent veure que els aliments no són una mercaderia més, sinó un element indispensable per a la vida, podríem ajudar a canviar les coses i avançar cap a la fi de la fam al món.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall