dissabte, 28 de gener del 2017

Les benaurances sols s'entenen quan es practiquen

DIUMENGE IV DURANT L’ANY

29 gener 2017

Nosaltres coneixem moltes persones que són pobres, que ploren, que passen dificultats ... , i no veiem pas  que siguin felices. Llavors, què passa aquí? 

Jesús, en les benaurances, no ens vol pas dir que pel sol fet de ser pobres o de sofrir, nosaltres automàticament serem feliços. No ens vol dir això. 

Sermó de la muntanya a la Passió d'Esparreguera

Ens vol dir que si creiem en Ell, si li fem confiança, si acceptem plenament el seu missatge, llavors sí que serem feliços, passi el que passi en la nostra vida, perquè sentirem que Déu és al costat nostre estimant-nos. I això ens farà trobar sentit a qualsevol situació. 

En aquest evangeli hi ha la invitació a contemplar les meves pròpies mancances: els meus problemes econòmics, els meus plors i sofriments, les meves fams -mai no estem satisfets del tot i sempre tenim fam d'alguna cosa-, els menyspreus rebuts... 

Jesús em diu que, malgrat això, no m'haig d'enfonsar, perquè aquestes mancances em convertiran en preferit del Senyor. El tindré més a prop. 

Les benaurances ens fan veure que mai no tenim motius per estar enfonsats i desesperançats, perquè en el fons de tota situació humana Déu sempre hi és present. I Déu és el fonament de l'autèntica felicitat. 

Comprendre això és molt important perquè, en els moments de crisi, allò que ens salva és tenir clar que mai no estem sols, que Déu sempre és amb nosaltres. I això dóna pau. 
Per tant, el camí de les benaurances és la situació en què es troben aquells que han decidit fiar-se de Jesús i s'esforcen per viure d'acord amb l'evangeli. 

Les benaurances sols s'entenen quan es viuen, quan es practiquen.

divendres, 27 de gener del 2017

ser instruments de la teva obra

Sovint ens lamentem del desprestigi de l'Església. No tenim la influència d’abans, no som els referents culturals ni morals. 

¿I si aquesta situació actual és una crida a tornar a la bella senzillesa dels orígens? Entre els primers que vas cridar, Senyor, n'hi havia pocs d'instruïts, nobles o poderosos, perquè el camí de vida i de felicitat que ens proposes no és una fita assolible només pels millors ni unes oposicions que només guanyen els primers. 

Tu ens has ensenyat amb la paraula i amb l'exemple que el camí de la felicitat passa per la pobresa, la netedat de cor, la compassió i la. humilitat, la pau i la justícia. 

Ni tan sols la persecució ens n'allunya. La nostra feblesa és el mirall on resplendeix la teva força, la teva claror, la teva bellesa. 

No et demanem ser més del que som, sinó poder ser instruments de la teua obra. 

Més És Menys


Joan Ferrés Prats

A les societats desenvolupades es lloa sovint el progrés, manifestat en diferents tipus d’opulències. Es parla, per exemple, d’opulència informativa i d’opulència consumista, i es diu que aquestes sobreabundàncies ens faciliten la presa de decisions i ens fan més savis i feliços.


Enamora't

TROBADA DIOCESANA DE JOVES 2017


Aquest any la Trobada Diocesana d'Adolescents i Joves del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat té com a lema: "Enamora't". A partir d’aquest verb tant bonic s'intentarà descobrir com es viu la vida des de l’Amor i com es pot aprofundir en ell des d’una mirada nova.


Candelera i Sant Blai

Festivitat de la Candelera a la Geltrú

CANDELERA a la Geltrú

Dijous, 2 de febrer  a les 7 del vespre.


SANT BLAI a la Geltrú

Divendres, 3 de febrer a les 7 del vespre. Dins la celebració de l'eucaristia es realitzarà la tradicional benedicció dels aliments

AMICRET (assamblea i junta)

ASSAMBLEA AMICRET

Diumenge, 29 de gener, a les 13h, després de la missa a la sala d’Assaig, es reunirà en assemblea anual els socis i col·laboradors de l’AMICRET - Parròquia de Santa Maria de la Geltrú.

És farà balanç de l’any passat i es presentarà el previst pel 2017

JUNTA AMICRET

Aquest dilluns 30, la junta d’Amicret es reunirà a 2/4 de 9 de la nit a les sales de la rectoria.

dissabte, 21 de gener del 2017

El poble que vivia a les fosques ha vist una gran llum

DIUMENGE III DURANT L’ANY
22 gener 2017

La profecia d’Isaïes és: «El poble que vivia a les fosques ha vist una gran llum». Aquesta llum és la paraula de Jesús i en els evangelis es resumeix així el seu missatge: «Convertiu-vos que el Regne del cel és a prop».


Aquesta simple frase formula l’experiència cristiana més profunda. És un anunci –«el Regne del cel és a prop»– al qual correspon una crida: «convertiu-vos».

El centre del missatge de Jesús és Déu; Jesús anuncia que Déu, pel seu amor immens i misericordiós, ve a regnar en cada persona i cada poble amb el seu regne de confiança, de llibertat, de vida, d’amor. Aquest anunci comporta una crida: obriu-li el cor, convertiu-vos a Ell, acolliu en la vostra vida l’Esperit d’amor, de pau, de confiança, d’alegria. El binomi anunci-crida apareix en cada pàgina del Nou Testament, i és una expressió genuïna de l’experiència cristiana. A l’arrel hi ha el do gratuït i amorós de Déu que ens demana la resposta del nostre acolliment, de tota la nostra manera de viure.

divendres, 20 de gener del 2017

Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians II

Les Esglésies i comunitats cristianes no catòliques

3. LA REFORMA PROTESTANT 

La Reforma protestant va ser l’altra gran ruptura que ha patit l’Església al llarg de la seva història. I té dues branques bàsiques.

Esglésies evangèliques o luteranes

Martí Luter predicant al castell de Wartburg
L’inici de la Reforma protestant es troba en la promulgació el 1515, per part del papa Lleó X, d’una butlla concedint indulgències a tots els qui contribuïssin econòmicament a la construcció de la basílica de Sant Pere de Roma. Davant d’aquest fet, el prevere agustinià alemany Martí Luter (1483-1546) reaccionà oposant-se a aquesta “compra” de la salvació, i el 31 d’octubre de 1517 la denuncià clavant a la porta de l’església de Wittenberg una llista de 95 tesis en què, a més de denunciar les indulgències, defensava la justificació o salvació per la fe i no per les obres, i afirmava que l’únic criteri per a la fe cristiana era la Sagrada Escriptura.

dijous, 19 de gener del 2017

Que la teva crida transformi les nostres vides

Senyor Jesús, tu que has vingut a restaurar la fraternitat entre tots els pobles, tots units com una sola família al voltant de la taula del banquet del teu Regne, tu que has vingut a recapitular tot l'univers en tu mateix, tu que l'has rescatat amb el preu de la teva sang, allunya de nosaltres el verí de les desavinences i el pecat de les divisions. 

No tenim dret a anomenar-nos deixebles teus si no ens acceptem com a germans, si fomentem les suspicàcies i alimentem la intolerància, si fem córrer els rumors i les sospites. 

Efecte Acollida


#EFECTOACOGIDA és una iniciativa de persones catòliques de distintes sensibilitats i lloc d'origen amb la que es pretén fer arribar al conjunt de l'Església, i a la societat en general, la reflexió sobre la situació actual de les persones migrades a nivell mundial, i que en aquestes moments agafa major dramatisme amb la situació de les persones refugiades a les portes d'Europa.

http://efectoacogida.org/

dimecres, 18 de gener del 2017

Agenda del 23 al 29 de gener

PREGÀRIA DE TAIZÉ

Aquest dilluns 23 de gener, ens trobarem a la pregària de Taizé a l'església, de 20:30h a 21:30h.

CARITAS

Aquest dimarts 24, la junta de Caritas es reunirà en sessió ordinària a 2/4 de 8 del vespre.

CONSELL PASTORAL

Dijous 26 de gener, el Consell Pastoral es reunirà a 2/4 de 9 de la nit a la sala d’assaig.

ASSAMBLEA AMICRET

Diumenge, 29 de gener, a les 13h, després de la missa a la sala d’Assaig, es reunirà en assemblea anual els socis i col•laboradors de l’AMICRET-PARRÒQUIA.
És farà balanç de l’any passat i es presentarà el previst pel 2017

dissabte, 14 de gener del 2017

La vida íntima de Déu


Estem cridats a compartir amb el Pare allò que és la seva pròpia vida íntima: la felicitat de la plenitud i el dolor pel sofriment.

Ser "apòstol de Jesucrist"

DIUMENGE II DURANT L’ANY

15 gener 2017

Tots nosaltres ens diem cristians. Per això m'he de sentir cridat, com diu St. Pau, a ser "apòstol de Jesucrist". 

I ser apòstol de Jesucrist és ser com ell: viure i no pas vegetar; ser fecund i no pas estèril; sentir-se cridat a escampar la Bona Nova i no pas la tristesa o la desunió o la foscor. 
Tots hem de voler deixar una empremta positiva darrere nostre. Tots hem d'intentar aconseguir que el nostre contacte millori i faci més felices les persones que ens envolten.  Realment sóc així? 
Però el desig i la força per viure amb aquest estil, sols ens els pot donar el mateix Jesús. Cada diumenge, a l'eucaristia, l'evangeli ens parla de Jesús. Segurament que de cap altra persona n'hem sentit parlar tant. Segur que no. 

Però, he connectat realment amb Ell? Hi ha hagut algun moment en la meva vida en què l'hagi descobert íntimament? Des del Baptisme portem dins el seu Esperit, però potser no en som massa conscients. I llavors, aquesta força es va desvirtuant, perd eficàcia en nosaltres. 
Ser cristià no és tenir Jesús senzillament com un model que cal imitar. Això és molt superficial, molt poca cosa. Ser cristià és prendre consciència que Jesús s'uneix amb mi d'una manera tan fonda, que posa dintre meu quelcom d'ell mateix: el seu Esperit. 

I que això em renova, em transforma i em fa viure d'una nova manera. No per una influència externa, sinó per una força que em ve de dins: pel mateix Esperit que impulsava Jesús. Ser cristià és ser, d'alguna manera, Jesús mateix. És a dir, un home o una dona que viuen la seva pròpia vida, però guiats pel mateix Esperit de Jesús.

Setmana de pregària per la unitat dels cristians I

Les Esglésies i Comunitats Cristianes no catòliques

1. LES ANTIGUES ESGLÉSIES D'ORIENT 

Església copta a Amman
(Jordània)
Aquestes Esglésies són les que ja hem explicat abans que es van separar de l'Església única arran de les discussions cristològiques del segle V. En el Concili de Calcedònia (any 451), es va definir que Jesucrist era veritable Déu i veritable home, i diverses Esglésies no van acceptar aquesta afirmació de fe, o bé perquè consideraven que Jesús no era plenament Déu, o bé perquè consideraven que no era plenament home, i es van separar de l'Església única. Val a dir que en aquesta separació hi van influir, a més de les divergències teològiques, la situació política i l'afany d'independència del poder de l'emperador i dels patriarques. També cal dir que sectors d'aquestes Esglésies es van reincorporar a l'Església catòlica en èpoques posteriors, tot i mantenir els seus ritus litúrgics propis. Aquestes Esglésies que es van constituir en aquella època són set: 

  • Església apostòlica i catòlica assíria de l'Orient 
  • Església copta ortodoxa 
  • Església ortodoxa etiòpica 
  • Església ortodoxa eritrea 
  • Església síria ortodoxa d'Antioquia 
  • Esglésies síries ortodoxes malankars 
  • Església apostòlica armènia 


2. ESGLÉSIES ORTODOXES BIZANTINES

La segona ruptura eclesial va tenir unes conseqüències molt més fortes que la primera, ja que va implicar el conjunt de les Esglésies d'Orient, o sigui més o menys la meitat de tota la comunitat eclesial. 

Anyell de Déu, que prens damunt teu els pecats del món



¿com t'ho faràs en un món que no està disposat a reconèixer cap pecat?

Sí, entre nosaltres hi ha persones que gaudeixen del privilegi de portar una vida força ordenada, que poden dir que procuren no fer mal a ningú ni a ells mateixos.

Ara bé, si s'examinen sense prejudicis segur que trobaran signes d'orgull, potser de supèrbia, d'intolerància, de manca de generositat, d'enveja o de peresa...

divendres, 13 de gener del 2017

Sant Sebastià

Església de Sant Sebastià de Vilanova i la Geltrú
Com es tradició, divendres 20 de gener, celebrarem el sant a la Capella de Sant Sebastià del carrer del mateix nom de la nostra ciutat amb la missa a les 10 del matí i la benedicció i sorteig del “peix de brioix”.

Aquest any oficiarà Mn. Valentí Alonso que tants anys hi feu la missa a mig matí.

dijous, 12 de gener del 2017

Festa de Sant Antoni Abat

Dimarts, 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, Festa Major petita de la ciutat, a la parròquia de Sant Antoni Abat l’Ofici a 2/4 d’11 del matí seguit de la benedicció dels animals en el Tradicional 3 Tombs.

dimecres, 11 de gener del 2017

Intencions d'oració del Papa - gener de 2017

Els cristians al servei de la humanitat

 El vídeo de Papa

El Vídeo del Papa és una iniciativa global desenvolupada per la Xarxa Mundial de Pregària del Papa (Apostolat de l'Oració) per col·laborar en la difusió de les intencions mensuals del Sant Pare sobre els reptes de la humanitat.

dissabte, 7 de gener del 2017

pel Baptisme quedem empeltats en Crist

BAPTISME DEL SENYOR

8 gener 2017

Amb la festa d'avui, Baptisme del Senyor, es clou el cicle de Nadal. En endavant, ja no parlarem de l'Infant Jesús, sinó de l'Home Jesús. 


Sens dubte que, en aquests dies de Nadal, l'Infant Jesús, des de la seva indigència i la seva pobresa, ens ha ensenyat moltes coses. Però no ens podem quedar aquí. Betlem és solament l'inici de la nostra salvació. Cal seguir endavant. Fins ara Ell no ha fet res, hem viscut l’entorn i el misteri de l’Encarnació.

Nosaltres necessitem contemplar Jesús en la seva plenitud de vida i de força, ja que és precisament a través de la seva paraula i de la seva acció que nosaltres trobarem sentit a la nostra vida i ens sentirem salvats. Ell, que és l'estimat de Déu, ha de ser el nostre punt de referència.

A mesura que passen els anys, si ens deixem guiar per l'Esperit que portem dins, ens anirem omplint de l'amor de Déu i podrem donar fruits cada cop millors: podrem deixar un rastre de la bondat de Déu pertot arreu. 

Això no és cap utopia, sinó que és possible gràcies al Baptisme que tots hem rebut. Avui és un bon moment per recordar-ho. 

A través del Baptisme, naixem a una nova vida: quedem empeltats en Crist i comença a circular per nosaltres la saba vivificant del seu Esperit que ens converteix en un nou Jesús. 

Per això, el Baptisme és un dels dies més importants de la nostra vida: és el dia en què ens convertim de veritat en fills de Déu. En aquell moment, el Senyor també va dir de cadascun de nosaltres: "Aquest és el meu fill, el meu estimat". Això ho va dir de mi!

el Raïm de la Sort


Joan Ferrés Prats

Tenim molt clar el ritual amb el que hem de donar la benvinguda al nou any: cal tenir a punt dotze grans de raïm, i fer coincidir la ingesta de cadascun amb cadascuna de les dotze campanades. Es esforcem a fer-ho bé, perquè de la fidelitat al ritual en depèn entrar amb bon peu en el nou any.

Potser seguim el costum tradicional de la nit de cap d’any sense saber quan i com va començar aquest ritual popular. Sembla que va ser l’any 1909, a Alacant. Aquell any hi havia hagut una gran collita de raïm. Els empresaris no sabien com donar sortida a una producció tan gran i van promocionar el ritual de les campanades acompanyades del raïm, un ritual que, segons sembla, ja es coneixia a finals del segle XIX, però que no havia arrelat popularment. És evident que si als empresaris del raïm els va funcionar l’estratègia va ser perquè van saber escampar la creença que portava bona sort.

En definitiva, un dia uns empresaris enginyosos es va decidir a promocionar una afortunada estratègia comercial i avui no podem concebre la celebració de la nit de cap d’any sense la ingesta del raïm. I no sola a Espanya, també a bastants països sud-americans i fins i tot al sud d’Austràlia. Tractem de ser fidels al ritual de la sort per no veure compromesa la nostra felicitat en el nou any.
Per descomptat que com a cristià no tinc res en contra d’aquesta tradició, fins i tot no tinc cap problema a compartir cada cap d’any el ritual dels raïms de la sort amb la família i els amics. Ho faig, però, amb humor i distanciament, com si es tractés d’un joc. I intento tenir ben present que la felicitat del nou any no depèn de la fidelitat al ritual del raïm, sinó de la meva capacitat de perllongar durant tot l’any l’experiència del Nadal, és a dir, de seguir acollint Jesús com a única Llum que fa fora les tenebres de la meva vida.

Joan Ferrés Prats

Anyell de Déu que prens damunt teu els pecats del món

Anyell de Déu que prens damunt teu els pecats del món, ¿com t'ho faràs en un món que no està disposat a reconèixer cap pecat? 


Sí, entre nosaltres hi ha persones que gaudeixen del privilegi de portar una vida força ordenada, que poden dir que procuren no fer mal a ningú ni a ells mateixos. 

Agenda del 9 al 15 de gener de 2017

AMICRET

Dilluns, 9 de gener, a 2/4 de 9 de la nit a les sales de la rectoria reunió de la junta d’Amicret.

VOLUNTARIS DE CARITAS

El divendres,13 de gener, a 2/4 de 7 de la tarda, a l’Economat, Celebració del Nadal per a tots els voluntaris de Caritas Vilanova.

Parròquia de Santa Maria de la Geltrú

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall