diumenge, 1 de juliol del 2018

El poder de les creences

Joan Ferrés Prats

En la cultura occidental hem tendit a dissociar totalment el cos i l’esperit, com si fossin dues realitats independents, fins i tot antagòniques. El cristianisme, que va néixer i créixer en el marc d’aquesta cultura, va potenciar durant segles aquesta dissociació


Avui la ciència ha demostrat que el cos i l’esperit no són independents sinó interdependents. L’un no es pot comprendre sense l’altre. Clifton Meador va estudiar un cas dramàtic que ho demostra. A un pacient dels Estats Units li varen diagnosticar un càncer de fetge terminal i li varen donar uns mesos de vida. El pacient es va posar cada vegada més fràgil i dèbil i va morir en el temps previst. El tràgic de la seva situació va ser descobrir en un examen post mortem que els metges s'havien equivocat. No tenia càncer. El diagnòstic equivocat el va induir a assumir una creença i una convicció que va propiciar el fatal desenllaç.

Fa dècades el magnat de la indústria automobilística Henry Ford va dir amb una lucidesa astorant: “Tant si creus que pots com si creus que no pots, en tots dos casos tindràs raó”. Si creus que no pots, no t’esforçaràs, pensant que no val la pena i, en conseqüència, no podràs. Si creus que pots, hi posaràs tota la confiança i tot l’esforç i serà més fàcil que acabis podent.

És conegut al respecte el cas d’aquella mare que va ser capaç d’aixecar un cotxe amb la força dels seus braços perquè el seu fill havia quedat atrapat a sota. D’on va extreure aquella força sobrehumana? De la passió per salvar el seu fill i de la convicció que podria.

Passió i convicció són precisament dos components fonamentals de l’experiència religiosa. Ara podem comprendre per què la fe, viscuda des de la passió i la convicció, pot transformar la nostra existència.  

Joan Ferrés Prats

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall