divendres, 17 de novembre del 2017

La Devoció de Santa Gertrudis a Santa Maria de la Geltrú

Extret de THESAURI GUIALTRUDE
Recull d’Articles de Mn. Miquel Nicolau Faura.
Col. “Documents i estudis de l’A.P.G.”, núm. 2; 1996 pp70-72
L'Ecònom de la Geltrú. Març de 1929
Santa Gertrudis. Parròquia de Santa Maria de la Geltrú

Els geltrunencs tenien gran afecte i devoció a la co-patrona la gloriosa verge Santa Gertrudis, dita la Magna, com ho proven les moltes alhajes que posseïa la seva imatge en l'any 1731, qual inventari donarem en altre número. 

Però com per acabar la segona part de l'església es necessités l'obra de tots els recursos pecuniaris, acudiren en súplica al Superior per a vendre dites alhajes de Santa Gertrudis, a fi d'esmerçar son producte en la construcció de l'església. 

Diu aixís: «Molt R. Senyor. Senyor. Lo Rnt. Rector y Obrers de la Parroquial Igglesia de Sta. Maria de la Geltrú, Bisbat de Barña, posats a la obediència de V. Reia. ab lo degut respecte y major veneració diuen y representau a V. Rcia.; que Sta. Gertrudis Patrona de esta Igglesia se troba ab moltes joyes y altres difarents alhajas de or y plata y perlas preciosas totas donadas a la Santa per los fets christians y devots de ella, totas las quals cosas tant solament serveixen de un pur adorno per la Santa, y com la obra de dita Igglesia necessitia de alguns diners pera concluir la Igglesia (del que tant necessitam). Suplicam a V. Rcia, los dits Rnt. Rector y Obrers rendidament se servesca decretar de que ditas joyas y alajas de Santa Gertrudis las pugan applicar la obra de la Igglesia...


L'autorització per a vendre les alhajes de Santa Gertrudis aplicant el producte a l'obra de l'església en construcció diu aixís, traduït del llatí: 

«Com que les coses demunt demanades son molt conformes al dret canònic i adornes convenients de necessitat i utilitat; havent-se comensat l'Esglesia de Santa Maria de la Geltrú, de la qual ne's patrona Santa Gertrudis, a fi de poguer-se continuar i completar, i contant amb l'ajuda dels que s'han ofert en proveir lo necessari de l'altar i celebrar amb gran solemnitat la festivitat de la Santa, dels fondos de la Obra de dita Esglesia Parroquial; per tot lo qual concedim llicencia i facultat al Rector i Junta de Obra de dita Esglesia Parroquial de Santa Maria de la Geltrú per a poder vendrer les alajes i ex-vots de Santa Gertrudis, continguts en l'adjunt Memorial presentat, aplicant el producte de la venta de dites alajes a la continuació de la fabrica de dita Esglesia, amb tal que sia notat en el Llibre de la Obra de l'Esglesia pel Rector i Obrers el producte de la venta de Ies alajes per a que consti i sia notori a tot temps i a tothom. I per a major validesa interposem nostre autoritat i decret en l’acte de visita que practiquem en l'Esglesia Parroquial de Santa Maria Verge de la Geltrú en el dia 14 de maig de l'any de la Nativitat del Senyor mil set cents trenta i un.- Pages, visitador.» 

Memorial:
Les alhajes  de Santa Gertrudis, venudes amb permís del Superior per a continuar la segona part de l'església, qual relació acompanyava la instància que fou dirigida al Sr. Bisbe diu aixís: 
«Memorial de la Plata y or de Santa Gertrudis.
Primo, trenta anells de or, 30; Item, quatre prendes de or, 4; Item, dos parells de arrecades xicas, 2; Item, dos parells de arrecades grans, 2; ltem, dos barcas de plata, 2; Item, vint y quatre cors de plata, 24; Item, dinou sardines de plata, 19; Item, una cama y unas mamellas, 1; Item, una paleta de agnus, 1; Item, un cor de or, guarnit de perlas que diuhen Maria, 1; Item, tres encastos de or, de perles grans de anell, 3; Item, un punxonet de plata ab son cap, 1; ltem, un cor de Sta. Gertrudis de plata, 1; Item, un masseta de or ab pedres vermelletes ab un diamant al mitg, 1; ltem, un cor de plata de Santa Gertrudis, 1.

(De l'arxiu parroquial.)

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

© La Veu de Santa Maria
Maira Gall